ME EL bor.JPG

Ha Te is jártál úgy – mint én –, hogy a 6. osztályban azt érezted, hogy a gyerekek tudása nem elég szilárd, nem lehet biztonsággal ráépíteni a 7.-es kerettantervnek megfelelő tananyagot (tudod, jön pl. a Present Perfect…), és talán nem ártana újra kezdeni velük az alapoknál (természetesen magasabb szinten), akkor ismerd meg új tankönyvemet, a My English (ME) EleMEntaryt (Műszaki Könyvkiadó) DR. BÁRDOS JENŐ professzor, NICK THORPE BBC tudósító és LIKÓ MARCELL, a Vad Fruttik frontembere ajánlásával. A könyv – heti 3 órát alapul véve – 2 évre szól, az ára mindössze 1750 Ft; Igen, jól látod! :) Ennél olcsóbb és ilyen színvonalas angol tananyag nem hiszem, hogy szerepel a tankönyvjegyzéken! Ugyanis a csomaghoz tartozik még a munkafüzet (ennek árát még nem tudom pontosan), egy tesztfüzet, a szabadon letölthető, anyanyelvi szereplőkkel készült profi hanganyag – itt nem lesz gond a CD-kkel! –, a tanári kézikönyv és kiegészítő tananyag – s mindez ingyenesen.

Ígérem, mindent megtalálsz benne, amit a My English Book sorozatban és a külföldi kiadású angolkönyvekben szerettél, de azt is, amit hiányoltál belőlük, hiszen kifejezetten magyarok diákoknak írtam. Logikus, világos felépítésű, könnyen használható és tele van humorral – talán már ismersz ennyire. ;)

Magam azt tapasztaltam, hogy a gyerekeknek jót tett az újrakezdés: sokkal több a sikerélményük, motiváltabbak, jobb jegyeket szereznek, és egyre ügyesebben kommunikálnak. A 8. végére pedig ugyanúgy eljutunk a kerettantervi követelményeknek megfelelő A2, sőt B1-es szintig, mintha folytattuk volna a megszokott sorozatunkat. (A tehetségesebb tanulóimmal a My English Book Class 7-tel folytatjuk a szakkörön.)

Ha esetleg alapfokú nyelvtanfolyamot tartasz és/vagy nyelvvizsgára készítesz fel felnőtteket, ahhoz is jó szívvel ajánlom. A pápai teológián ezt használom, a hallgatóim nagyon szeretik.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, itt találsz mintaoldalakat, meghallgathatod a hanganyagot, beleolvashatsz a tanári segédletbe stb.

Borító.jpg

Tavaly szeptembertől kapható a sorozat utolsó darabja, a MY ENGLISH BOOK CLASS 8.
Hasonlóan az eddigiekhez, azoknak a gyerekeknek szól, akik a kerettantervi előírásoknak megfelelően heti 3 vagy 4 órában tanulják az angol nyelvet.

A 8.-os könyv két kulcsszava a motiváció és a kreativitás. A gyerekek szívesen tanulnak a humorral átszőtt, színes, igényesen illusztrált, számukra érdekes témákat feldolgozó szövegeket és párbeszédeket tartalmazó tankönyvből, melyből nem hiányoznak a dalok, ritmikus mondókák sem.

Akárcsak az előző tankönyvekben, itt is nagy hangsúlyt igyekeztem fektetni a kommunikatív kompetencia fejlesztésére, amelyben mind a négy alapkészség szerephez jut, valamint a kooperatív tanulási technikákra (pármunka, csoportmunka, projektmunka) – a legtöbb tevékenység ilyen formákban végezhető.

Egy kis ízelítő a könyvből: meb8-mintaoldalak.pdf(1,06 MB)

A feladatok többsége alkalmas a differenciálásra; a társainál lassabban haladó diák is sikerélményhez juthat, a tehetségesebbeket pedig érdekes olvasnivalók és további feladatok várják az Extra Time! vagy a munkafüzetekben a Just 4 pleasure! c. részben.

A csomag részei – a tankönyv, a munkafüzet, a tesztfüzet és a hanganyag (3 db CD 8 anyanyelvi szereplővel) – szervesen kapcsolódnak egymáshoz, kiegészülve a tanári kézikönyvvel, amely tartalmazza a tanmeneteket, a hanganyag szövegét és további ötleteket.

Néhány ötlet: meb8-otletek.pdf(73,7 KB)

A könyv első fejezetét használhatjuk év eleji ismétlésnek, de – mivel külön CD tartozik hozzá – akár egy angolversenyre való felkészüléshez, akár nyelvvizsga-előkészítőnek is alkalmas lehet. Ezen kívül négy fő témát dolgoz fel: az első egy igazi angliai utazás, második a tenger és minden, ami hozzá kapcsolódik (hajózás, híres hajósok, kalózok, csempészek, lakatlan sziget), a harmadik az iskolai élet, rendszabályok, a továbbtanulás, és végül a negyedik egy gyilkosság… De erről egy kicsit később!

Külön érdekességének számíthatnak a leckecímek. Így következnek egymás után:

PART 1 – ACTIVITIES FOR REVISION

Revision.jpg
 1. ABOUT ME AND MY FAMILY
 2. BED AND BREAKFAST
 3. CLOTHES AND WEATHER
 4. DAY AFTER DAY
 5. ENJOY YOURSELF!
 6. FINE, THANKS!

PART 2 – A TRIP TO ENGLAND

A trip.jpg
 1. GOOD MORNING
 2. HOW TO GO?
 3. IMMIGRATION?
 4. JUST AN ORDINARY DAY
 5. KEEN ON ENGLAND!

PART 3 – BY (THE) SEA

By the sea.jpg
 1. LOUISA LIFEBOAT
 2. MOLLY MALONE
 3. NAVIGATION
 4. ON A DESERT ISLAND
 5. PIRATES AND SMUGGLERS

PART 4 - AT SCHOOL AND AFTER SCHOOL

School.jpg
 1. QUIT
 2. RULES
 3. SKATER BOY
 4. TO BE AN INTERPRETER... OR A DUSTMAN?
 5. UNIVERSITY

Bizonyára már rájöttek: a címek az angol ábécé betűi szerint következnek!

PART 5 – MURDER FOR DINNER

Arthur.jpg
 1. VEGETABLES AND MEAT
 2. WHAT’S FOR DINNER?
 3. X-FILES
 4. YOU’LL BE SURPRISED!
 5. ...ZERO!

Ebben az utolsó fejezetben gyerekek számára már ismerős nyomozók, Gary Sherlock és Jessica Marple ismét nyomoznak: vajon ki lopta el az Arthur király haldoklását ábrázoló híres festményt, és ki gyilkolta meg Isabel Blicket, a szenzációhajhász riportert?

Vegyük tüzetesebben szemügyre a festményt. Mit látunk a haldokló király fejénél a földön? Igen, a magyar Szent Koronát! A festő, a brit Edward-Burne Jones életében sohasem járt Magyarországon, és nem látta a koronánkat. Miért festette mégis oda? Azóta foglalkoztatott a kérdés, amióta először láttam a festményt az egyik Arthur királyról szóló ismeretterjesztő könyvecskében. Mivel mindig érdekelt a magyar őstörténet – a Szent Koronáról is hallgattam előadásokat –, nem hagyott nyugodni a dolog, és elkezdtem kutakodni. Majd a sok apró részletből összeállni látszott egy kép. Amikor legközelebb Tintagelben jártam – ahol a legenda szerint Arthur született –, elmondtam az elméletemet az ottani múzeum igazgatójának, akinek nagyon megtetszett, és arra kért, írjam meg. Meg is írtam, meg is jelent egy folyóiratban, ezen a honlapon is olvasható (már hivatkoznak is rá).

De a tankönyvben – az Extra Time! című részben – is megtalálhatjuk a lehetséges összefüggéseket.

Hallgasson meg pár minta hanganyagot:

Tanári kézikönyv: meb8-tanari-kezikonyv.pdf(1,29 MB)