Október 23-30. között a délnyugat-angliai Plymouthban töltöttem egy hetet két – a nagyalásonyi iskolához kötődő – kollégámmal: Pesei Petra képzőművész-tanárral és Kopf András evangélikus lelkésszel, valamint hét másik barátommal együtt.

00 - Angol ősz.jpg

Utunk elsődleges célja a nyelvtanulás volt, s csak a második a fish & chips (hal sültkrumplival), a cream tea (tea édes pogácsával, főzött tejszínnel és eperdzsemmel) és a fudge (omlós tejkaramella) megízlelése, no és ne feledkezzünk el a John Smith’s [önkényesen kiemelve - a szerk. megj. :)] és a Guiness sörök, a cider (almabor) és a Plymouth gin megkóstolásáról sem... :)

A délelőttöket a Mayflower nyelviskolában töltöttük, ahol hat, a nyelvi szintünknek megfelelő nemzetközi csoportba osztottak bennünket: spanyolok, arabok, csehek, japánok, franciák, jordániaiak, irániak, magyarok... Fantasztikus volt a hangulat; mindenki mindenkivel – ha más nemzetiségűek tartózkodtak a körünkben, mi is – angolul beszéltünk. Tanáraink mindent megtettek nyelvi fejlődésünk érdekében, a házi feladatokat is beleértve (merthogy az is volt bőven! :)). A hangsúly az angol nyelvű kommunikáción volt, amelyre bőven nyílt alkalmunk. A kurzus vizsgateszttel és az ennek megfelelő személyre szabott értékeléssel és bizonyítvánnyal zárult. Szombaton egész napos kirándulásra mentünk Cornwallba: Lanhydrock 51 korabeli szobával berendezett kastélyába és Arthur király legendás születési helyére, Tintagelbe. (Az erről szóló magyar vonatkozású cikkem a honlapomon olvasható - sajnos angolul :D)

01 - Rögtön nemzetközi buli.jpg

A délutánokat sem töltöttük haszontalanul: felfedeztük a város nevezetességeit, melyek közül csak néhányat említek meg, pl. a Mayflower Steps, ahonnan útnak indultak többek közt az „alapító atyák” Amerikába, Sir Francis Drake kapitány, „a királynő kalóza”, Cook kapitány és Sir Arthur Raleigh nagy utazók-felfedezők. Híres a Nemzeti Akvárium, ahol megcsodálhatjuk a Nagy-Britanniában is szinte egyedülálló, a tenger élővilágát bemutató kiállítást. Mivel Plymoutht a II. világháborúban szinte teljesen lebombázták a németek, csak egy kis városrész maradt meg eredeti állapotában, a Barbican, ahol sok hangulatos üzlet, kocsma és kiállítóhely található, valamint a híres Gin Distilliery (ahol a plymouthi gint állítják elő).

Mindannyian egy-egy angol családnál laktunk, akik etettek-itattak minket, s gondoskodtak az iskolába, ill. a buszpályaudvarra való eljutásunkról, de még a leckékben is segítettek. Sőt, extra programokat is nyújtottak... Emlékezetes, hogy amikor a hajnali 3 óra tartó utazás után este megérkeztünk, a házinénim a kocsiban megkérdezte, hogy nem probléma-e, hogy este buli lesz, amire nyugodtan hívjam meg a barátaimat is, ugyanis egy cseh-mexikói házaspár nála ünnepli egyéves házassági évfordulóját. Udvariasságból persze azt feleltem, hogy „ugyan, dehogy”, de jócskán elcsodálkoztam, és azt gondoltam, hogy azért megnézem a társaságot, de amint lehet, nyugovóra térek. Ehhez képest hajnalig táncoltunk a cseh, mexikói, spanyol, nigériai, angol, magyar és már nem is tudom, miféle országból érkezett vendégekkel. És ez csak az első este volt! Minden nap tartogatott valami élményt, meglepetést: mozilátogatás (Johnny English – mi más? :)), hosszú séták a tengerparton, sörözés a város 500 éves kocsmájában (ahol Tauber László, „Tau” csontkovács barátunk mindenkit megmasszírozott és -ropogtatott), tánc a népszerű szórakozóhelyen, ahol a nyelviskola hallgatóinak fele mulatott teljes egyetértésben, éjszakába nyúló beszélgetések... Nagyon együtt volt a csapat.

Ha valaki kedvet kapna egy hasonló élményhez, jövőre ugyanekkor ugyanide készülünk! A Mayflower Nyelviskola magyar nyelvű honlapja: http://www.maycoll.co.uk/hungarian/index_hun.html. Mivel csoportos jelentkezés esetén jelentős kedvezményeket kapunk, az érdeklődők írjanak nekem: liv@myenglish.hu

Galéria

02 - Órán.jpg03 - Általában esett....jpg04 - ...de aztán.jpg05 - Ilyen volt....jpg06 - ...ilyen lett!.jpg07 - A nyelviskola ablakából a kilátás.jpg08 - Háttérben a Hoe.jpg09 - Barbican, az óváros.jpg10 - Ah!.jpg11 - Tánc a pubban.jpg12 - Lanhydrock.jpg13 - Tintagel.jpg14 - Szeles!!!.jpg16 - A csapat.jpg